Американските медии не успяха да останат глухи и неми за плановете на Русия да изгради най-новия екраноплан «Орлан», снабден с ракетно въоръжение.

Напълно е очевидно, че е налице реална тревога от страна на САЩ.

Популярното аналитично издание  The Drive публикува материал, посветен на иновативната разработка на Русия.

Авторът на статията пише, че още от времето на «студената война» в СССР са разглеждали възможността да създадат цял парк от бойни екраноплани, въоръжени с реактивни снаряди.

Сега, за техен кошмар, руснаците публично изразили желание да реализират проекта «Орлан».

В материала се подчертава, че проектирането на новата машина е част от държавната програма за въоръжение за 2018-2027 години.
«Орлан» може да бъде задействан за патрулиране както в арктическия регион, така и в Черно, Каспийско или Балтийско морета.
Както твърди  The Drive, понастоящем няма никакви публикувани детайли за руския екраноплан.
Т.е. трудно е да се каже, има ли тази въздушна машина някакво отношение към съветския «Орленок».

Американските СМИ твърдят, че «Орленок», който може да се види на снимките по-горе, е отличен пример за висока производителност.

Именно той може да се превърне в отлична отправна точка за реализирането на новия екраноплан на Русия.

Товароподемността на съветската машина беше доста внушителна.

Нещо повече, тя можеше да се похвали със скорост на крайцер — над 400 километра в час.

Не по-малко интересен аналог от СССР е екранопланът от проекта 903  «Лунь»,

който можеше да превозва на горната част на фюзелажа шест пускови установки, предназначени за противокорабни ракети.

Редица американски експерти изразяват тревогата си по отношение на местоположението на реактивните снаряди в новия екраноплан на Русия.

Специалистите предполагат, че руските инженери могат да разположат ключовото въоръжение над крилете във водонепромокаеми контейнери.

Те могат да бъдат изнесени и в предната част на машината, за да не въздейства пускът върху работата на двигателите.

«Новите руски противокорабни ракети са вече много леки и компактни, те могат да бъдат използвани дори в подобен неголям екраноплан, като «Орленок», подчертава в The Drive.

Авторът на статията счита, че като вариант руснаците могат да въоръжат «Орлан» със свръхзвуковите ракети «Оникс».

Благодарение на високата скорост на екраноплана, далечината на полета на реактивния снаряд позволява на екипажа буквално не по друг начин, а стремително да реагира при каквито и да било потенциални заплахи.

Медиите в САЩ предполагат също, че на руснаците няма да са им нужни много усилия, за да създадат от «Орлан» ново настъпателно въоръжение с ракети от типа «Калибър».

Така военните от Русия ще получат възможност да плашат своите противници, например в Черно и Балтийско морета, пишат американските СМИ.

В The Drive отбелязват, че по-рано създадените екраноплани в Русия са били крайно трудни за експлоатация и техническо обслужване.

Но, имайки значително голям опит с подобен род техника, руснаците вероятно ще използват «Орлан» в качеството му на нискорискова и рентабилна инвестиция, завършва изданието.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;