Във втория ден от официалното си посещение в Израел премиерът Бойко Борисов ще разговаря с колегата си домакин Бенямин Нетаняху.

Борисов посещава за втори път Израел и за втори път ще се срещне с Нетаняху за последните 3-4 месеца.

Борисов отчете, че службите за разузнаване и сигурност на България и Израел са постигнали изключителен синхрон в сътрудничеството помежду си – особено след терористичния атентат в Сарафово, когато загинаха граждани на двете държави.

В контекста на проведените вчера разговори Борисов ще се срещне днес с близки на загиналите при атентата израелски граждани.

Българският премиер и израелският му колега ще обсъдят двустранните отношения и теми от взаимен интерес. В края на двудневното си посещение в Израел Борисов ще участва в тържествена церемония в Тел Авив по откриването на паметника за приноса на страната ни в спасяването на българските евреи. Тази година страната ни отбелязва 75-ата годишнина от извършването на този хуманен акт.

Борисов призова за общи усилия в борбата срещу тероризма по време на Световната конференция на Международния институт по контратероризъм, която се провежда в град Херцлия.

В речта си пред делегатите вчера той отчете, че като външна граница на Европейския съюз и като страна-членка на НАТО България полага сериозни усилия в борбата с разпространението на радикални идеи.

«И в момента вършим огромна работа по опазването на границите — там мисля, че сме от най-добрите», каза премиерът.

«Сегашната битка може да е спечелена, но войната не е доведена докрай. Това е войната за умовете на хората», добави Борисов, подчертавайки необходимостта от засилено международно сътрудничество срещу тероризма.

Българският премиер изтъкна, че разузнавателните служби на България и Израел са постигнали изключителен синхрон след атентата в Сарафово, при който загинаха граждани на двете държави.

Сътрудничеството в сферата на сигурността ще е в дневния ред и на срещата на Бойко Борисов с Бенямин Нетаняху.

Българско национално радио

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;