Сирийската армия продължава подготовката към решаващия щурм към провинция Идлиб и концентрира всички достъпни сили към границите на региона.

В последното крупно сражение на войната ще участват ливански и ирански части, традиционно цялата операция ще бъде подкрепена от ВКС на Русия.

Има данни, че в операцията ще участва и турската армия, която в дадени момент контролира по-рано подконтролния на ИДИЛ район Ал Баба и кюрдския анклав Африн.

За подготовката към военната операция се вижда от факта, че Анкара официално призна групировката «Тафрир аш-Шам» за терористична и заповяда удари срещу нейните бойци.

Малко е вероятно турската и сирийско-руската страна на действат в рамките на обща операция.
Но практиката показва, че турците и контролираните от тях групировки тръгнаха в настъпление след първите успехи на сирийските войски.
Аналогично се развиваше ситуацията при освобождението на провинция Алепо.
След като Сирийската арабска армия атакува позициите на ИДИЛ от запад и от юг, турската войска пресече границата и тръгна към Ал Баб.

Интересно е, че при щурма при Ал Баб руските ВКС спасиха турски отряд на спецназ, попаднал в засада близо до градската болница, макар Анкара в тези дни всячески да се дистанцираше от Москва и да нямаше никакви официални канали за връзка между военните групировки.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;