Комисия от Пентагона, оценяваща развитието на проекта за създаването на изтребителя от пето поколения F-35, без видими основания е прехвърлила редица недостатъци от раздел КРИТИЧНИ в раздел ВТОРОСТЕПЕННИ, съобщава неправителствената организация Project On Government Oversight (POGO), позовавайки се на документи на военните.

През юни главното контролно-бюджетно управление  (GAO) на САЩ е съобщило за 966 «явни недостатъци» в съществуващия проект  F-35.

От тях над 110 се отнасяли към първа категория, т.е. «могат да повредят надеждността, безопасността или други критични изисквания» при експлоатацията въздушния летателен апарат.

Както следва от доклада на активистите, по време на заседанието на комисията от първа във втора категория са били прехвърлени едновременно 19 дефекта, в това число от системата за аварийно оповестяване за катапултиране на пилота.

Комисията не е предложила план за отстраняването на минимум 10 дефекти, прехвърлени от гледна точка на тяхната важност.

Авторът на доклада Дан Грезър твърди, че кураторите на проекта по такъв начин искат да се «избавят» от критичните дефекти в навечерието на решението за серийното производство на  F-35, което трябва да бъде прието през октомври 2019 година

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;