Спешно реанимиране на държавността е основна задача за парламента през новия политически сезон. Това заяви при откриване на есенната сесия на Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата, съобщи БТА.
Трябва час по-скоро да решим най-големия проблем пред държавата — колапса на държавността, подчерта Карадайъ. Държавността ерозира, доверието на гражданите пада главоломно и ние трябва да спрем това, а управляващите да понесат своята отговорност, посочи той.
Според ДПС причините за тревожната политическа обстановка и ескалиращото обществено напрежение са свързани с липса на държавнически подход, липсата на управленска визия за държавата, нестихваща и разрастваща се война между институциите на всички нива, дори вътре в Министерския съвет.

Това постоянно противостоене блокира каквото и да е решение на какъвто и да е проблем — от най-дребния като този към кой орган да са синоптиците, през проблемите с Търговския регистър и чумата по добитъка, до кардиналните проблеми — за стабилността на основни системи в страната, смята Карадайъ.

Войната във и между институциите трябва да спре, защото инак краят на държавността става неизбежен, подчерта той.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;