«Кой е или какво е  Марк Цукърбърг?» — това пита в The Guardian Джон Нотън.

Преди всичко, отговаря на въпроса си журналистът, той е основател и председател на съвета на директорите на  Facebook — компанията, който е публичен акционер на теория, а на практика, съдейки по документите, е нещо съвсем друго.

Цукърбърг притежава такъв голям процент акции на компанията, че може да прави с нея каквото си поиска — дори да продаде компанията против волята на всички останали акционери взети заедно, констатира авторът.

Фактът, че в ръцете му се намира такава власт над огромната корпорация, не може да служи като мерило за неговата личност, продължава авторът.

Според Нотън, той може да бъде по-точно обрисуван метафорично: Цукърбърг е Франкенщайн на нашето време, пише авторът.

Тези, които са чели едноименния роман, си спомнят сюжета му: гениалният учен Виктор Франкенщайн по време на необичаен научен експеримент създава «кошмарно, но все пак разумно същество», но, преизпълнявайки се с отвращение към своето създание, му обръща гръб, в крайна сметка чудовището убива жената на учения, а самият Франкенщайн, преследвайки чудовището, за да му отмъсти, загива в Арктика, припомня журналистът от  The Guardian.

Романът не казва какво се случва след това с чудовището, отбелязва журналистът.

«Facebook — това е чудовището на Цукърбърг. За разлика от Франкенщайн, той както и преди изпитва топли чувства към своето творение, благодарение на което стана по-богат от Крез и се изгради като безспорен властелин на империя с 2.2 милиарда ползватели.
Тя му даде власт, заедно със задълженията, които вървят с властта, пише авторът.
Едва сега става очевидно, че неговата рожба излиза извън контрола, а собственикът си няма и идея как да изпълни ангажиментите си по този проблем».
Петя Паликрушева
Източник: https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jul/29/has-zuckerberg-like-frankenstein-lost-control-of-the-monster-he-created

 

 

Тагове: ; ; ;