Както подчертава авторът на статията, Китай още през 2007 година е унищожил собствения си спътник с помощта на ракета, демонстрирайки, че притежава точно оръжие за унищожаване на цели в космоса, в същото време Русия от известно време успешно изпитва собствено ракетно въоръжение от подобен род.
Това показва, че западните политици трябва минимум да намерят начин да защитят своите спътници от атаки, убеден е авторът.
Ако идеята на Тръмп за създаването на космически войски на САЩ все пак се осъществи, то ще се наложи да се мисли значително по-обемно, защото в момента в света се работи по снабдяването на спътниците с лазери за заглушаването на сензорите на другите спътници и специални устройства за създаване на гафове, които вече отдавна се считат за най-вероятните първи стъпки в случай на мащабна война, изброява авторът.
Космосът твърде дълго остана обитание на писателите-фантасти и на офицерите, получаващи заплата, за да търкат панталоните си в министерството на отбраната и да пишат тревожни докладни записки за бъдещето, които никой не чете, констатира авторът.
Главният проблем при инициативата на Тръмп се заключава в това, че американският президент не се отличава с постоянство — не е изключено той да се вдъхнови от примера на Роналд Рейгън и в името на отстъпки пред Русия и Китай да създаде поредната програма «Междузвездни войни» — защото тя така разтревожи Москва, че сключи навремето сключи с Вашингтон важни споразумения за ограничаване на ядреното оръжие, отбелязва авторът.
Ако това стане и Тръмп, едва получавайки нужните му отстъпки, веднага се откаже от своя проект, то това ще бъде грешка, уверен е авторът.
В космоса вече стана тясно, там има заплахи, трябва да се търсят пътища за тяхното неутрализиране  — това е напълно справедлив подход, пише авторът.
Планът на Тръмп може да се струва на някого пореден повод за издевателство над президента, но нещата в космоса съвсем не са фокуси», прави изводите си авторът.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/trump-is-right-to-prepare-for-a-war-in-space-x7jt2cffj

Тагове: ; ; ; ;