Яростната външнополитическа позиция на Вашингтон по отношение на Русия, Турция, Иран и Китай започна да се отразява негативно и върху икономиката на Грузия, за която посочените по-горе държави отдавна са ключови партньори.

Това пише в понеделник, 3 септември, главният редактор на  Грузинформ Арно Хидирбегишвили.

Журналистът подчертава, че санкциите на Вашингтон срещу страните от ЕС практически не са повлияли върху грузинската икономика, но за пореден път са показали ниското ниво на взаимодействие между Тбилиси и Брюксел, независимо от споразумението на Асоцииране с Европейския съюз.

«Едновременно с рязкото падане курса на грузинската националан валута, заедно с турската лира и руската рубла за пореден път стана ясна доколко «основополагащи» за Грузия са търговско-икономическите отношения спрямо евроатлантическата «надстройка», пише  Хидирбегишвили.

Според него, ситуацията явно е показала дуализма, защото на фона на така нареченото сътрудничество със Запада, в реалността се оказва, че основни и реални партньори за Грузия са «страните от Изтока, които пуснаха Грузия в своя потребителски пазар и само стъпиха на грузинския, предлагайки стоки и услуги на достъпни цени».

News Front

 

Тагове: ; ; ;