Националният изпълнителен съвет на НФСБ изисква решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ. Това обяви председателят на партията и вицепремиер Валери Симеонов, който прочете декларация от тридневното заседание на ръководството на НФСБ.

Това съобщи Българската телеграфна агенция.
Партията оценява като незадоволителни темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление.

Извършват се политически назначения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция, посочват от НФСБ.

Парламентарната група на «Обединени патриоти» е механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство, се казва още в декларацията.
Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция и искаме да направим промени и в нашата коалиция, посочи Валери Симеонов.

Той добави, че ще искат смяна на начина, по който ще бъде ръководена ПГ.

Снимка: Offnews

От НФСБ потвърдиха, че ще гласуват против оставките на министрите Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков.

В случай на отхвърляне на направените предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, от партията ще обсъдят свикването на Национален политически съвет, на който да се обсъди прекратяване на участието в управлението, се посочва в декларацията.

Председателят на НФСБ ще постави на първото заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ — «Обединени патриоти» въпросите за начина на управление, диалога и вземането на решения, в това число за кадрови промени.

«Има диалог — има коалиция, няма диалог — няма смисъл», обобщи той.

Валери Симеонов съобщи, че довечера в 18.00 часа предстои да се състои такъв Политически съвет на управляващата коалиция, но не пожела да уточни къде.
Относно малката коалиция, заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев съобщи, че ще представят пред трите партии промяна на модела на управление на парламентарната група на «Обединени патриоти».

Той обясни, че съгласно коалиционното споразумение има възможност за реципрочно, т.е. колективно управление на парламентарната група.
Валери Симеонов не даде срок за изпълнение на исканията на НФСБ към управляващата коалиция, защото в момента имало пет законопроекта, които са особено важни и трябва да бъдат заложени в програмата на Народното събрание.

Сред тях той изброи законопроекта за защита от шума в околната среда, промените в Закона за устройство на територията, Закона за местните данъци и такси и Закона за хазарта.

В зависимост от това как ще бъдат разгледани, променени, приети или неприети, ние сме в правото си да се обърнем към политическия съвет на партията за взимане на решения за оставане в коалицията, каза Симеонов.

Попитан дали би поел някое министерско кресло при рокадите в кабинета, той коментира, че не може да каже как ще се развият нещата в бъдеще и дали ще бъдат приети оставките на тримата министри.

Относно други промени в правителството, лидерът на НФСБ посочи, че от доста време настояват за отстраняването на министъра на туризма Николина Ангелкова. Попитан дали би поел туризма, Симеонов коментира, че не му е детска мечта въобще, но това място било определено за НФСБ.

На въпрос за свършеното от него като вицепремиер, Валери Сименов коментира, че е най-доволен от дейността си в борбата с демографската криза. Там бил постигнал най-много — с отварянето на пазара на труда за сезонни работници и с промяната на правилата за получаване на синя карта, в резултат на което българи от трети страни са получили достъп до пазара на труда у нас.

Тагове: ; ; ;