Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова ЕС да се откаже от принципа на единодушното приемане на решенията, за да не бъде «като заек пред боа» заради санкциите, въведени от САЩ. Това той заяви в интервю за  Bild.

Маас, коментирайки отношенията между Европа и САЩ, разкритикува американския лидер Доналд Тръмп и неговите изказвания за това, че ЕС е враг на САЩ.

«При наличието на икономически санкции или мита ние не трябва да стоим като зайци пред боа», добави министърът.

Той увери също, че не става дума за различия в мненията в Европа, припомняйки за сплотената реакция на ЕС по въведените от Вашингтон мита и излизането на САЩ от иранската ядрена сделка.

Маас отбеляза нуждата от промяна в реда на приемането на важните решения на ЕС, защото действащият регламент, основан на единодушието, съдейства, според него, за ръста на напрежение вътре в самия ЕС.

По-рано главата на МВнР на Франция разкритикува външнотърговската политика  на САЩ, заявявайки, че търговската война между Китай и САЩ заплашва Германия, а стремежът на американците да повлияят върху енергийния пазар на ЕС с помощта на санкции срещу Русия е неприемлив.

През юли Тръмп в ефира на Face the Nation заяви, че ЕС е «противник» на САЩ.

Според него, ЕС е толкова лош, колкото Китай, но по-малък».

«Те ни правят ужасни неща», добави главата на Белия дом.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;