Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че уважава руския лидер Владимир Путин, но счита, че той мечтае за ликвидирането на Европейския съюз (EС).
«Уважавам Владимир Путин и съм един от тези, които считат, че ние трябва да създадем нови подходи към сигурността с Русия, на нас ни трябват дискусии с Русия. Но мечтата на Путин е да демонтира ЕС», каза той в интервю за телевизионния канал от Швеция  SVT.

На 10 август се съобщи, че Путин по време на разговора си с Макрон е подчертал важността да бъде продължено от международната общност съдействието за възстановяването на социално-икономическата структура в Сирия и връщането на бежанците по домовете им.

Лидерите също са дали висока оценка на съвместната руско-френска операция по доставката и разпределението на хуманитарната помощ в Сирия.

По-рано съобщихме следната информация:

«От Финландия подухна топъл вятър в отношенията спрямо Москва», пише в своя статия журналистът от  Les Echos Жак Юбер-Родие.

Макрон назова две условия за сближаване с Русия.

Първо, според него, трябва да се създаде в Европа собствена структура за сигурност и обрана, да се развива нейната стратегическа автономия, но при това тя трябва да бъде изградени на базата на практически автоматична обща солидарност, което прилича на принципите на НАТО за «нападение над един член на северноатлантическия алианс  като към нападение над всички».

Второ, Русия за целта трябва «да даде сигнал» за разрешаването на конфликта в Донбас, пише изданието.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;