Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол-системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона, съобщи бТА.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Черна гора Душко Маркович в Подгорица, където е на официално посещение, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
«Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс», каза министър-председателят Борисов и посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.
Министър-председателят Борисов заяви и че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия.

«Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно», каза премиерът. По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.
По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна. «България го е направила — изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем», допълни Борисов.
Премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз. Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона

Тагове: ; ; ; ; ; ;