През 1960- години САЩ са подготвяли план за тоталното унищожение на СССР и Китай като водещи индустриални държави, при това американските военни са разглеждали възможността за масовото изтребление на гражданите на тези държави, това се казва в обзора, публикуван на сайта на неправителствената организация

«Архив на националната сигурност».

Изследователите обърнали внимание на документите от Единния интегриран оперативен план (SIOP), който е от 1964 година, в който се разглеждат въпросите за употребата на ядрено оръжие.

В документите се говори за необходимостта от унищожаването на 70 % от промишления потенциал на СССР.

В САЩ са допускали масовата гибел на гражданското население.

Според оценките от 1961 година, планът  SIOP е предполагал унищожаването на 71 % от жителите на съветските градове, а според оценките от 1962 година — гибелта на около 70 милиона граждани на СССР.

Обединеният комитет на началник щабовете на САЩ дори е разглеждал идеята за унищожаване на населението в качеството му на главен критерий за победата над СССР.

Single Integrated Operational Plan, или SIOP — това е особено секретен комплекс от оперативни документи, които представляват подробен регламент за бойната употреба на ядрено оръжие от Въоръжените сили на САЩ.

През декември 2015 година Националното управление на архивите и документацията на САЩ публикува списък на потенциалните цели на американските атомни бомбардировки през 1959 година, които включват в себе си стотици точки в СССР, Източна Европа и Китай.

Сред тях са 179 цели в Москва, 145 в Ленинград и 91 в Източен Берлин.

Главен приоритет в разсекретения документ са били военно-въздушните сили, а главна цел — унищожаването на съветските бомбардировачи още преди те да излетят и да се насочат към Европа или извън нейните предели.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;