Демонстратор на авиационна хибридна силова установка ще бъде създаден в Русия до края на 2019 година, това съобщи източник от авиационния отрасъл.

«До края на следващата година се планира създаването на демонстратор на хибридна силова установка», заяви информаторът.

По-рано друг източник съобщи, че до края на 2018 година в Русия ще бъде разработен обликът на многовинтов вертолет с хибридна силова установка.

Хибридната силова установка представлява симбиоза между газотурбинен двигател, който традиционно се използва в летателните апарати, с електродвигател.

Тази симбиоза ще помогне да се занижи масата за излитане, да се повиши ефективността на работата на системите на въздушния апарат, да се увеличи продължителността и далечината на полета.

Принципът на действие на силовата установка се заключава в това, че основната движеща сила на летателния апарат се привежда в действие от газова турбина или електрически двигател, чийто източник на енергия може да бъде както електрогенератор, задвижващ газовотурбинния двигател, така и акумулаторни батерии.

Основното предимство на такъв вид силови установки е възможността да се използват акумулаторните батерии, изискващи повишена мощност на захранване, което се увеличава чрез ресурсите на газотурбинния двигател, това позволява да се намали разходът на гориво и вредните газове.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;