Наградата за цялостен принос в проучването на тракийското културно наследство «Проф. Александър Фол» за 2018 г. е присъдена на проф. Валерия Фол. Тя получи статуетката на митичния Орфей. Наградата й беше връчена на церемония снощи край уникалната гробница на тракийския цар Ройгос на хълма Тюлбето в Казанлък, съобщи БТА.
Призът е на името на съпруга й, проф. Александър Фол, който е сред основателите на науката «Тракология» в нашата страна и създател на Института по тракология при БАН. Преди церемонията по награждаването, в Културния център в Казанлък беше открита изложбата с 16 платна с архивни снимки и документи от живота и дейността на проф. Александър Фол по повод на 85 години от неговото рождение. Изложбата «Пътешественик във времето» разказва за неговите изследвания, свързани с тракийска цивилизация.

Часове преди церемонията в Казанлък започна двудневна научна конференция на тема «Проблеми и изследвания на тракийската култура», на която ще бъдат представени 19 доклада и съобщения от 23-ма учени.
С церемонията снощи и откриването на изложбата беше поставено началото на 13-те «Празници в долината на тракийските царе», които продължават до 2 септември. Акценти в програмата са четвъртото издание на национален джазфестивал и изложение под наслов «Виното на траките».

Тагове: ; ; ;