Повече от 2000 изпълнители ще си дадат среща по време на единайсeтото издание на фолклорния фестивал «От Дунав до Балкана», което се организира днес и утре в град Борово, област Русе. Това съобщи председателят на читалище «Искра 1898» в града Мариана Минева, предаде БТА.

На сцената ще се изявят деца, младежи, жени и мъже от 65 населени места от 13 области в България. Участниците са разпределени в 17 категории. Публиката ще види и чуе 36 индивидуални изпълнители от четири- до 80-годишна възраст, както и 62 групи за обработен фолклор и хорове.

На сцената ще излязат групи за автентичен и изворен фолклор, мъжки певчески групи, танцови състави и клубове. Ще има разказвачи и представяне на обичаи, както и шест ревюта на национални костюми с над 150-годишна история.
Минева обясни, че фестивалът дава възможност за изява и на хора в неравностойно положение, като шест групи ще се състезават за награда «Устрем».

Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури с председател народната певица Илияна Найденова. Осигурен е и награден фонд.

Фестивалът е част от програмата за празника на община Борово и се организира под патронажа на кмета Валентин Панайотов. Единайсетото издание е посветено на 120 години от създаването на читалищната дейност в града.

Тагове: ; ;