Бомбата, чийто взрив отнесе живота на главата на ДНР Александър Захарченко, според предварителни данни, е била заложена в кафенето в една от лампите, в такава, която е била поставена на пода или в полилей, тя е била задействана чрез телефонно позвъняване, това съобщава  «Коммерсант».

Представителите на провоохранителните органи в ДНР търсят съучастниците на убийците сред близкото обкръжение на Захарченко, защото точна информация за маршрута на неговото придвижване са притежавали изключително тесен кръг хора, пише изданието.

Кафенето «Сепар», в който бе осъществен терористичният акт, според предварителна информация, е било собственост на началника на охраната на главата на ДНР и, отчитайки честите визити на високопоставени гости от ръководството на републиката, то се е охранявало изключително силно, отбелязва изданието.

Затова, според донецките силоваци, без помощта на приближени на Захарченко практически НЕ Е било възможно да се постави взривното устройство, пише изданието.

В полза на тази версия, както считат от ДНР, говори и това, че изпълнителят на терористичния акт вероятно е бил близо до кафенето в момента на пребиваването там на главата на ДНР и е привел взривното устройство в действие веднага, щом Захарченко е влязъл вътре.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко загина на 31 август в резултат  на бомба в ресторанта-кафене  «Сепар» в център на Донецк.

Тежко беше ранен министър Александър Тимофеев.

Възбудено е наказателно дело по член «Терористичен акт».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;