През 1940-те години Сталин дал заповед СССР да изгради летища за тежки бомбардировачи на Северния полюс — направо върху дебелия слой лед.

На една ръка разстояние от Съединените Щати.

През 1959 година летището било готово. След две години — през 1961 година в състава на новата съветска авиобаза се появила, според откритите документи, ремонтно-техническата база «Анадир-1».

Според други източници базата се наричала «Магадан-11».

Всъщност, това бил най-крупният арсенал от ядрени авиобомби, създаден от Главтонелметростой на СССР — тайно разположен в многометрова дебела скала.

Този секретен обект, нарочен в документите «Портал», бил с висш клас противоатомна защита и разчетен за оцеляване при пряко попадения на ядрен заряд с мощност от 100 килотона.

Замисълът на съветското ръководство се състоял в това да се използва авиобазата в Чукотка като летище за «отскок».

Тук ударните самолети са зареждали с допълнително гориво, в тях товарели «специални боеприпаси» (така на езика на военните се наричат ядрените бомби).

И екипажите се отправяли на бойно патрулиране около границите на Съединените Щати.

За да може в случай на война да се обезпечи тяхната внезапна поява около Съединените Щати, било планирано мигновено унищожаване на американските радиорелейни станции за ранно предупреждение за ракетно нападение в град Клир в Аляска.

За целта там, в Анадир, бил дислоциран дивизион съветски балистични ракети със среден радиус на действие РСД-10 «Пионер» (15П653) в състава на три пускови установки.

А доколкото поразяването на една американска РЛС от три съветски «Пионери» не било достатъчно, били назначени допълнителни цели за ракетния дивизион — базата на ВМС на САЩ Брементън и пунктът за базиране на атомните подводници към ВМС на САЩ Бангор близо до Сиатъл.

Сериозността на тези приготовления би могла да зарадва Сталин, но силно разстроила лекомисления «гълъб на мира» Михаил Горбачов.

Към края на перестройката на Горбачов по инициатива на ЦК на КПСС военните от Чукотка изчезнали, все едно ги е издухал силният северен вятър.

Заедно с всички «Пионери», специални боеприпаси и самолети-ракетоносци.

Към 1992 година изхвърлили оттам и прикриващия небето над Чукотка 171-и Тулски Червенознаменен изтребителен полк.

На този етап не сме проучили какво е станало с легендарното хранилище «Портал», чийто тунели трябвало да издържат векове.

Продължаваме да търсим.

News front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;