Европа е на кръстопът: да остане марионетка на САЩ или да следва собствения си

път към постигането на автономна отбрана.

Журналистът от  Bloomberg сподели за по-нататъшните перспективи на «европейската борба за независимост».

Авторът на статията припомня изявлението на френския лидер Макрон, който призова европейските страни към развиване на «стратегическа независимост от Америка на Тръмп», отбелязвайки, че той съвсем не е първият, който е заявил за подобни стремежи.

Миналата година за това говори канцлерът на Германия Меркел, което послужи като старт за програмата за Постоянно структурно сътрудничество по въпросите за сигурността и обраната.

Тази тема продължи да се обсъжда в официален Берлин, което се вижда от изявленията на главата на немското МВнР Хайко Маас миналата седмица.

В статията се отбелязва, че още в средата на миналия век цялата йерархия на Запада се е изграждала фактически на принципа на мафията.

Европейските страни са били принуждавани в определена степен към стратегически васалитет, получавайки в замяна покровителството и защитата на Вашингтон, но тази пирамида, както пише авторът, се е разклатила още при Джордж Буш-младши и продължила да се тресе при Обама.

Решенията на тези президенти на САЩ най-накрая заставили Брюксел да погледне трезво върху ситуацията.

Оказало се, че Вашингтон не винаги взема правилните решения, още повече решенията не били в полза на неговите съюзници.

Тръмп окончателно разрушил полувековната система, позволил си да плюе върху основния лост за натиск на Вашингтон — НАТО и обърнал поглед върху сътрудничеството с Москва.

Парижкото споразумение за климата, иранската ядрена програма — всичко това отново и отново демонстрирало пред Европа, че е време тя да започне да действа самостоятелно, защото в противен случай ЕС ще трябва да плаща за гафовете на американското ръководство.

Журналистът от  Bloomberg подчертава, че реалната ситуация не може да позволи на Европа просто така да се избави от НАТО:
«Немските политици, разбира се, имат право да говорят за стратегическа 

 автономия и преориентация, но, отчитайки, че въоръжените сили на Германия са препълнени с лодки, които НЕ плуват, със самолети, които НЕ летят, и с танкове, които не са годни, подобни коментари е трудно да бъдат възприети сериозно».

На фона на това Брюксел, ако ЕС иска да оцелее на международната арена, се нуждае от автономия, а не от нови съюзи.

Авторът на статията акцентира върху това, че Европа вече е успяла в известна степен да се сближи с Китай, предстои да се реши въпросът с Русия.

Според автора, ако ЕС не предприеме реални действия в това направление, то това само ще предизвика чувството на обида сред европейците, защото ще покаже, че континентът остава роб на тази Америка, която е непостоянна и често недружелюбна.

Последствията от това могат да бъде значително по-трагични, отколкото всички европейци могат да си представят.

Европа няма кой знае колко голям избор и

в бъдеще Брюксел ще се наложи да преоценява потенциалните си партньори на фона на общоевропейските антиамерикански настроения, а създаването на нов, по-независим курс вече няма да изглежда толкова нереалистична перспектива.

Авторът подчертава, че по такъв начин съвсем скоро в Европа ще израсте поколение, което няма да си спомня за добрите отношения със САЩ.

News Front Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;