Настоящата икономическа война на САЩ срещу голям брой други държави доведе до това, че от нея пострадаха не само политическите противници, но и съюзниците, а също партньорите на американците, пише  Contra Magazin.

Главата на Белия дом Доналд Тръмп и неговата администрация не забелязват, че заради егоистичната политика на ръководството на САЩ трансатлантическото единство се цепи по шевовете си, отбелязва авторът на статията Марко Майер.

Дори американските СМИ отбелязват, че Белият дом води икономическа война с безпрецедентни мащаби, хвърляйки в блатото десетки страни с общо 2 млрд хора население и общ БВП, надвишаващ  $15 трлн.

Сред тях са Русия, Иран, Венецуела, Куба, Судан, Зимбабве, Миянма, Демократическа република Конго, Северна Корея, Китай, Пакистан, Турция и други, изброява авторът.

В самата Америка хората се опасяват че, ако Белият дом продължи да провежда такава политика, в определен момент ще бъде постигната критична маса за възникването на алтернативна финансова система, недосегаема за дългата ръка на САЩ.

Подобно развитие на събитията силно ще разбие позициите на Америка на световната сцена.

Не бива да се забравя, че дефицитът на САЩ във външната търговия в Европа — това е само едната страна на медала, продължава изданието.

Американците притежават голям процент от европейските концерни и предприятия.

А получените от тях доходи се изпращат в САЩ, при това достигат главно до финансовите елити.

Излиза, че настоящата система е изгодна на първо място за истаблишмънта, а не за обикновените американци.

Тръмп иска да промени това, но действа много несръчно.

Това ще доведе до разбиването на американската империя и до появата на нови съюзи и геополитически системи, пояснява авторът.

Единствената причина, на базата на която тези процеси не протичат бързо, това е, че американците и до днес доминират на световната финансова система.

Но ситуацията постепенно започва да се променя.

Доларът вече има конкуренти.

Ако другите страни успеят да създадат икономическа конкуренция на САЩ, така ще паднат и последните плочки от доминото на световното господство на американците», завършва Майер.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.contra-magazin.com/2018/08/us-wirtschaftskrieg-die-geopolitischen-verhaeltnisse-verschieben-sich/

 

Тагове: ; ; ; ; ;