ГГерманската канцлерка Ангела Меркел се срещна с президента на Нигерия Мухамаду Бухари, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, съобщи БТА.

Преговорите на лидерите на най-големите икономики в Европа и Африка вероятно ще се фокусират върху спирането на нелегалната миграция. Нигерийците са най-многобройната група сред африканските мигранти, тръгващи на опасно пътуване до Европа през Средиземно море — отчасти поради ислямисткия бунт в северната част на страната, отбелязва ДПА. Очаква се Меркел и Бухари да обсъдят и начини за стабилизиране на Нигерия.
От началото на офанзивата на групировката «Боко харам» през 2009 г. бяха убити 20 000 души и около 2,5 милиона напуснаха страната.
В Германия има около 8600 нигерийци, чиито искания за убежище са били отхвърлени и които подлежат на депортиране. Темата вероятно ще бъде повдигната на преговорите на двамата лидери.

Обиколката на Меркел в Сенегал, Гана и Нигерия се фокусира върху засилването на икономическото развитие и възпирането на нелегалната миграция, отбелязва ДПА.
Канцлерката е придружавана от десетина изпълнителни директори на германски компании. Целта й е да повиши инвестициите в региона, отбелязва АП.
Голяма част от нигерийците живеят в крайна бедност. През 2017 г. проучване на Афробарометър установи, че над една трета от гражданите на Нигерия са обмисляли да заминат за чужбина.

Тагове: ; ; ;