Главната заплаха за въоръжените сили на САЩ не са Русия и Китай, а прекаленото активно използване на войските и ниското ниво на технологиите, пише бившият подполковник от армията на САЩ Даниел Дейвис в статия за  National Interest.

Понастоящем САЩ се опитват всячески да уязвят Китай, а също провокират  конфликт с Русия чрез военните си учения близо до нейните граници, но по никакъв начин не повишават собствената си сигурност.

Прекаленото активно използване на армията, а също недостатъчното развитие на военните възможности ликвидираха някога преобладаващото господство на Америка в света, пише Дейвис.

Според него, ако сега някой от противниците на САЩ внезапно се възползва от космическите въоръжения за унищожаване на американските навигационни и разузнавателни спътници, то Вашингтон по никакъв начин няма да може да отговори и незабавно ще изгуби съществена част от своя военен потенциал.

Дейвис счита, че САЩ трябва да прекратят използването на военна сила или да заплашват с нейната употреба, за да принудят конкурентите и противниците си да се съгласят с всички техни искания, защото това ги подбужда към увеличаване на изследванията и разработката на мерки за противодействие.

Вместо да се съсредоточат върху потенциалните екзистенциални сражения, САЩ се превърнали с майстор на малките войни и борбата с тероризма, пише екс-полковникът.

Чрез невъздържаното използване на своята армия САЩ са довели своята военна техника до състоянието на силно износване, вкарали трилиони долари, за да финансират ненужни военни операции.

Налице е деградация в навиците на редовите войници, пише полковникът от САЩ.

Дейвис подчертава, че САЩ трябва да извършат реформа на политиката си и незабавно да започнат да свиват своите текущи операции по целия свят, а също да пазят армията си.

Запазването на настоящото положение на нещата и по-нататък ще продължи да руши армията на САЩ и в бъдеще ще доведе до пълното военно поражение, завършва той.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;