За първите седем месеца на годината — от януари до юли, повече от 5.2 милиона чуждестранни туристи са посетили страната, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в 11-ия университет на младежката структура на ГЕРБ в курорта «Св.св. Константин и Елена». Тя уточни, че ръстът на чуждестранните туристи за периода е 6.9 процента, съобщи БТА.
Само за юни и юли чуждестранните туристи са над 2.6 милиона, което е ръст от около 3.6 процента, така че прогнозата ни за 5 процента ръст от юни до септември, предполагам, ще бъде достигната, каза още министърът. Тя обясни, че най-голям ръст има при гостите от Румъния — 34 процента за летния сезон, следват туристите от Германия, а трета е Русия. След това е Великобритания с около 20 процента ръст, много добър ръст има на броя на туристите от Полша — около 16 на сто.
Министърът каза, че за трета поредна година страната ни е в графата «устойчива дестинация» във всички доклади на Световната организация по туризъм. Хубавото е, че България все повече се превръща в дестинация на добро качество с разумна цена, добави Ангелкова.
За зимния туристически сезон очакванията към момента са в много широк диапазон, защото още няма данни за най-ранните записвания, каза в отговор на въпрос министърът. Имаме данни от заявен интерес, който отново гони ръст в рамките между 5 и 10 процента. Зимният сезон през последните две години има изключително сериозен ръст, посочи министърът и допълни, че през 2016/2017 г. той е почти 19 процента, а през миналата зима — 12.6 на сто.
Надявам се да постигнем една от поставените си цели — ако не тази година, то най-късно през следващата да достигнем над 10 милиона чуждестранни туристи през летния и зимния сезон, обобщи министър Николина Ангелкова.

Тагове: ;