Десет са засега задържаните след акцията на спецпрокуратурата в хотели в София и в Пловдив на бизнесмена Ветко Арабаджиев. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. Това предаде Българското национална радио.

Разследването е за организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари.

«Сред разследваните са и самият Арабаджиев и още двама членове на семейството му. Те не са сред задържаните, защото от месец са в чужбина», обясни Гешев.

Близките на Арабаджиев не са сред задържаните, защото са в чужбина. Утре ще стане ясно ще станат ли данните и обвиненията и ще използва ли прокуратурата международните правни инструменти, за да върне в България Арабаджиев, съпругата му и една от дъщерите му.

Обиските в хотелите Марица в Пловдив и Маринела в София продължават, без това се отразява на основната дейност на сградите. Изземват се документи от офиси и автомобили. Дотук са намерени 150 000 лева кеш – 60 000 от които в кутия за обувки, разказа Иван Гешев. Разследването е за данъчни престъпления, извършени от началото на 2018 година – време, през което хотел «Маринела» беше активно ползван за събития и настаняване не гости във връзка с Българското европредседателство.

Запитан може ли да се окаже, че и бюджетни средства са били използвани за данъчни измами, Иван Гешев отговори:

«Няма такива данни. За европредседателството, за да спечелиш определени, да кажем, обществени поръчки или настаняване на определени лица, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма нищо общо с предмета на разследването. В момента се извършват претърсвания на помещения в този хотел, които са ползвани от определени лица, които са обект на разследване. Това не означава, че по някакъв начин, едва ли не, целият хотел е една организирана престъпна група. Кой е собственик на този хотел към момента, не е предмет на разследване по настоящото досъдебно производство“.

Припомняйки, че в хотел “Маринела“ в София, където продължават обиските, се провеждаха ключови събития от Европейското председателство и бяха настанени високопоставени гости, Иван Гешев подчерта, че не бива да се прави връзка между разследването за организирана престъпна група за данъчни измами и хотелските функции на сградата, в която се намират проверяваните офиси. Не всички били собственост на фамилията Арабаджиеви.

Засилено остава полицейското присъствие пред хотел «Маринела» в София. По-рано пиарът на хотела Ангелина Ангелова коментира, че вътре всичко е спокойно. Хората пиели кафе и закусвали и неудобство от спецакцията не било създадено.

Заместник-главният прокурор и бивш шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев и сегашният заместник-шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров не пожелаха да коментират повече от съобщеното от прокуратурата, че става дума за разследване на организирана престъпна група, която е извършвала данъчни престъпления. Периодите са 2016-2018, като включително има и данни за пране на пари. Очаква се в по-късните часове да има и повече информация от прокуратурата.

Под сериозна полицейска охрана протича и прокурорската проверка в пловдивския хотел «Марица».

Тагове: ; ; ; ; ; ;