Както отбелязват действащи и бивши американски разузнавачи за изданието, информаторите в кръговете, близки до президента на Русия Владимир Путин, винаги са били рядкост, пише NYT.

За последните години хората, способни да предоставят информация на Съединените американски щати от Русия, касаеща руския лидер, са били само няколко — един или двама.

«Ако тези хора са решили да се спотаят максимално силно от съображения за собствената им безопасност, агенцията ще има значителни трудности да получава информация от Москва», пише изданието.

Както пояснява то, за получаването на сведения за намеренията на руското ръководство ЦРУ използва различни форми на разузнавателна дейност.

В това число прихващане на съобщения и проникване в компютърните мрежи.

Но, според експертите, за изясняване на плановете на Москва по отношение на предстоящите парламентарни избори в САЩ, американските разузнавателни служби трябва да имат информатори вътре в руското правителство.

«Източниците могат да предоставят данни, които не е възможно да бъдат получени по друг път, например документи или доклади на разузнаването».

Според специалистите, огромните проблеми, които се наблюдават в последно време по повод събирането на разузнавателни данни от Москва, може би е свързано с разобличаване на информаторите вътре в САЩ.

Както припомня изданието, по-рано тази година широката общественост е разбрала за информатора на ФБР Стефан Халпър, който се опитвал да получи от сътрудниците на предизборния щаб на Тръмп информация за предполагаемите връзки с Русия.

Според бивши сътрудници от разузнаването, в дългосрочна перспектива това разобличаване може да окаже негативен ефект върху събирането на данни извън граница.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2018/08/24/us/politics/cia-russia-midterm-elections.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;