По повод на решението на Управителния съвет на Българската академия на науките за прекратяване на договора на директора на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира, че «дори и това решение да има основание, в този момент е изключително неуместно, съобщи БТА.

Това решение не помага за отстраняване на проблема, напротив, даже ни отдалечава. Отдалечава ни от едно съгласие, взривява относителния консенсус, който постигнахме вчера, оставя впечатление за наказателно отношение, наказание за това, че са стачкували, за това, че искат Институтът да излезе извън структурата на БАН».
Министър Вълчев заявява, че е говорил с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. «Той също смята, че решението е неуместно в този момент. Това е решение на един колективен орган — в случая на Управителния съвет, членовете са 27. Това още веднъж поставя въпроса за адекватността на сегашния модел на академично самоуправление, който залага на колективната отговорност, на колективния разум, на хората, които са в тези колективни органи», коментира министър Красимир Вълчев казуса с директора на НИМХ.

Тагове: ; ;