Източването на горивото от потъналия кораб «Мопанг» близо до острова Свети Иван край Созопол ще започне при нормализиране на метеорологичните условия. Тези дни морето е бурно, със силно вълнение, при първа възможност ще започне разполагането на техниката. Това каза в Созопол министърът на околната среда и водите Нено Димов, съобщи БТА.
Той пристигна тук, за да провери на място подготовката на операцията по източване на мазута от потъналия плавателен съд. Риск при провеждането на самата операция към момента няма. Това ме увериха водолазите, каза Димов. Той информира, че в момента под «Мопанг» са инсталирани четири шесттонни котви, за да могат корабите с техниката, когато стигнат до мястото, да бъдат стабилизирани здраво. Все още не може да се каже с точност колко тона мазут има в кораба.
Министърът информира, че до момента са взети четири проби от морската вода — от морето на централния плаж в Созопол, на километър навътре от Черноморец, в района над потъналия кораб и непосредствено до него. Той гарантира, че плажовете и морската вода са чисти. Последните проби са показали леки замърсявания с мазут непосредствено до плавателния съд.

Тагове: ; ; ;