29 август 2018-Нюз Фронт.

NF-Техеран поиска отмяна на санкциите на САЩ през Хагсия съд, позовавайки се на договора за дружба от 1955 година. Вярвате ли в успеха на този опит, и как смятате, реално ли е да се разчита на отмяна на санкциите или това е просто опит да се привлече внимание към проблемът?

 

С идването на Доналд Тръмп на власт започна ново изостряне на отношенията между САЩ и Иран, въпреки че, и преди това те бяха подгрети от ядреното споразумение по времето на Барак Обама.

Споразумение сключено с това, че Международната агенция по атомна енергетика подтвърди, че Иран е ограничил дейност в тази посока, и освен от САЩ, това подтвърдиха Русия, Китай, Германия и Франция.

Това доведе до отмяна на международните санкии, които години наред бяха използвани за изолацията на Иран, и това беше особено позитивна стъпка в международните отношения.

 

Доналд Тръмп, без каквито и да било причини реши да излезе от ядреното споразумение с Иран и отново да въведе санкции срещу Иран.

 

Освен това, САЩ оказват натиск и на европейските държави, заставяйки ги също да ограничат сътрудничеството си с Иран.

Такива действия на САЩ провокират напрежение в международните отношения.

Иран е един от факторите за стабилност в Близкия Изток и държава, която има голям принос в борбата срещу тероризма.

 

Що се отнася до договора от 1955 година, той беше подписан още преди Иранската революция, когато отношенията между САЩ и Иран бяха други.

От 1979 насам те кардинално се промениха и от тогава са такива каквито са сеге, но договорът от 1955 остава в сила.

Недружественото отношение на САЩ към Иран е свързано с това, че САЩ повече не може да контролира страната след революцията.

И САЩ в действителност се борят с иранския суверенитет.

И не мисля, че те ще се впечатлят от решението на съда, каквото и да  то.

 

NF- Как американските санкции влияят на икономиката на Иран?

Иран беше под санкциите на САЩ три десетилетия до 2015 година. Плюс, санкциите от ООН и ЕС.

Санкциите предвиждаха и замразяване на държавното имущество на Иран в САЩ, а също така активите на ирански компании и физически лица, забрана за продажбата на ирански нефт и оръжия, работата на иранските банки, до пълната запрана на внос и износ за Иран.

Разбира се, че дългогодишните санкции нанесоха вреда, а сега САЩ смятат да продължат тази практика.

Но е Иран е държава, способна да се справи със ситуацията.

 

 

Посетих Иран миналата година, и имам много положителни впечатлеия. Това е сериозна и добре организиран държава, която държи на суверенитета си.

Хората са вежливи, откриту за диалог, и образовани.

Смятам, че САЩ води позорна пропаганда срещу Иран. И подобни действия на САЩ ще доведат до усилването на отношенията между Иран с Русия, Китай, и в Близкия Изток добре сътрудничат с Ирак, Сирия и Ливан.

Иран има възможноти за развитие на отношения с други държави от ШОС. Китай днес е един от най-големите търговски партньори на Иран, с който се водят проекти в областта на енергетиката, промишлеността и транспорта.

 

На последната среща на ШОС Иран и Китай се договориха да усилият търговския оборот в национални валути изключвайки долара.

Искрено се надявам, че Иран ще може да отговори на икономическите предизвикателства, да запази суверенитета си и стратегически да преодолее проблема с американските санкции.

 

NF- Официалният коментар на Вашингтон по повод иска от страна на Иран в Хагския съд беше, че » Иран се меси в суверенното право на САЩ да налага санкции» и че става въпрос за злоупотреба с Хагския съд.

Какво мислите по повод това заявление?

 

Това е обичайна американска практика- да обвиняват жертвата. САЩ по време на Втората световна война се месиха навскъде където могат да се намесят. Когато режимът на Резе Пахлавия беше силен в Иран и САЩ имаха там влияние, към страната отношението беше съвсем друго.

След революцията САЩ изгувбиха възможността да експлоатират природните ресурси на Иран, и започнаха да обвиняват Иран в «нарушаване на човешките права» зарди достъпа към птиродните ресурси на други страни.

За САЩ, милионите жертви по целия свят са просто «съпътстващи загуби». Тяхната жажда за материално обогатяване е унищожила в тях човечността като фактор. Не говоря вече за унищожаването на Международното право и установяването на «правото на силния»

След всичко това е сложно да се обвинява някой друг в злоупотреби, а още по-безсмислено е да се обвинява Иран.

САЩ нямат право да накърняват и вредят на икономиката на отделна държава, защото последната не им позволява, да бъде експлоатирана от тях. 

Затова е важно съществуването на алтернативни икономически структури чрез независими държави: Русия, Китай, Иран и така нататък.

Драгана Трифкович, директор на Центъра  за геостратегически изследования в специален коментар за News Front.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;