Въоръжените сили на САЩ скоро ще получат на въоръжение няколко мобилни комплекси за радиоелектронна борба  EWTV (Electronic Warfare Tactical Vehicle), съобщава Breaking Defense.

EWTV е представен под формата на бронетранспортьора  International MaxxPro,

в който е разположена системата за противоелектронна борба  Crew Duke,

преминала през редица модификации.

Според изявлението на разработчиците, компанията SRC, тази система може успешно да открива и заглушава мрежите за връзка с войските на противника в широк диапазон честоти, а също да лъже и заблуждава противника чрез своя радиосигнал.

Независимо от това, новият комплекс отстъпва на руските аналози мобилни средства за радио-електорнна борба, изпитани в Сирия, пише Breaking Defense. В Сирия, както се отбелязва, руските войски са използвали такива комплекси за радио-електронна борба, като «Леер-3», «Красуха», «Москва-1», «Зоопарк-1» и «Хармоника».

Както споделя за изданието аналитикът Самуел Бандет от Центъра за военно-морски анализ от САЩ, Русия има на въоръжение минимум пет подобни комплекси за радио-електронна борба, които са готови да преминат към пълна бойна готовност само за 15 минути.

Според него, американските разработчици се движат в правилна посока, създавайки такива комплекси, но те все пак отстъпват на руските разработки в тази област.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;