Ръководителят на руския Център за примирие между враждуващите страни в САР генерал-майор Алексей Циганков заяви, че представители на организацията «Белите каски» са доставили отровни вещества в склад на джихадисти в сирийския Саракиб.
Това се казва в съобщението от Министерството на отбраната на Русия.
«Според информация, получена от руския Център за примирие между враждуващите страни от няколко намиращи се в провинция Идлиб независими източници, в град Саракиб от населения пункт Афс чрез два големотонажни камиони е доставен голям товар с отровни вещества», каза той.
Според Циганков, химическите вещества са били насочени към склад, който се използва от терористите за съхранение на въоръжения и смазочни материали.
Товарът е бил съпроводен от представители на «Белите каски».
По-късно отровните вещества са били насочени към друго място.
«По-късно част от товара в пластмасови съдове без маркировка е бил прехвърлен в друг пункт, в който са базирани джихадисти, в южната част на провинция Идлиц за инсценировка на употребата на химическо оръжие и последващо обвинение към правителствените сили за употребата на отровни вещества срещу мирното население», сподели генерал Циганков.
По-рано замглавата на МВнР на Русия Сергей Рябков призова западните страни да не игнорират информацията на Москва за подготвящите се провокации от страна на терористите и «Белите каски» с употребата на химическо оръжие.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;