Специалната мониторингова мисия (СММ) към ОССЕ е фиксирала вече над 70 нарушения на новото «училищно» примирие в Донбас, което влезе в сила през нощта на 29 август и призовава страните в конфликта да прекратят огъня.

Това на 29 август съобщи първият замглава на мисията Александър Хъг.

През нощта в сряда в Донбас влезе в сила «училищното» примирие по повод началото на новата учебна година.

Това е четвъртият опит на страните в конфликта да установят мир в региона от началото на учебната година.

«От 01.00 часа местно време са фиксирани над 70 нарушения на режима на прекратяване на огъня. Страните трябва да изпълняват своите потвърдени ангажименти по прекратяването на огъня.

Огънят трябва да бъде прекратен веднага с цел защита на украинците от двете страни на линията на съприкосновение», цитира Хъг пресслужбата на мисията в Туитър.

По-рано сутринта украинските силоваци заявиха за два обстрела от страна на донбаските опълченци, нарушаващи с това примирието.

Властите в Украйна през април 2014 година започнаха военна операция срещу самопровъзгласените ЛНР и ДНР, които заявиха за своята независимост след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година.

Според последните данни от ООН, жертви на конфликта са вече над 10 хиляди човека.

Киев и неговите западни покровители постоянно обвиняват Русия в намеса в гражданската война в Донецката и Луганската области.

На свой ред представителите на руските власти нееднократно заявяват, че не са страна във вътрешноукраинския конфликт в Донбас и са за неговото най-скорошно регулиране.

Въпросът за регулирането на ситуацията в Донбас се обсъжда по време на срещата в Минск на контактната група, която от септември 2014 година прие вече три документа, регламентиращи стъпките по деескалацията на конфликта.

Но и след споразумението за примирие конфликтът между страните продължава.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;