Общинският съвет в Царево е допуснал нарушение с взетото решение за промяна на подробния устройствен план на терен до плажа «Силистар». Това е установено след проверка на Регионалната инспекция на опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ — Бургас, съобщи директорът й Тонка Атанасова, съобщи БТА.
Резултати от проверката са изпратени до Министерството на околната среда и водите и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. С тях РИОСВ ги уведомява, че с взетото решение е допуснато нарушение на Закона за устройство на територията, тъй като заданието за изработване на проекта на подробния устройствен план за имота е следвало да бъде внесено в РИОСВ-Бургас за определяне на процедурите от Закона за опазване на околната среда и от Закона за биологичното разнообразие.
В РИОСВ-Бургас не е постъпвало такова задание. С цел недопускане на нарушения на законодателството се обръщаме към институциите за предприемане на действия в рамките на тяхната компетентност, заяви Атанасова.
Според кметът на Община Царево Георги Лапчев става въпрос за терен, който се намира на 500 метра от плажната ивица, а твърденията, че там ще се строи, били фалшиви новини.
Преди четири дни премиерът Бойко Борисов разпореди на Лапчев да задържи и да не изпълнява решението на общинския съвет по казуса «Силистар» до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение. На място бе изпратена и проверка.
Според кметът на Община Царево целта на това решение е била да се обособи общински път, който да осигури безпрепятствен достъп до плажа.

Тагове: ; ; ;