В рамките на стъпките за противодействие на Русия Пентагонът ще похарчи почти  $40 млн за строителни работи и подобрения в 71-а румънска база на ВВС в Кимпия — Турзий, пише  Defense News.
Тази база, както отбелязва изданието, трябвало да се направи «по-гостоприемна» за американските войски.
След всички усъвършенствания ще се появи най-после възможността там да се разполагат повече самолети, а също да се съхранява гориво и въоръжения, пише изданието.
Ще бъде подобрено състоянието на пистите и ще бъдат създадени допълнителни места за паркиране за самолетите за дозареждане.
Командващият ВВС на САЩ в Европа Тод Уолтърс заяви, че всичко това ще доведе до повишаване на бойната готовност.
Авиабазата в в Кимпия-Турзий, макар и да не е постоянна база на Министерството на отбраната на САЩ, в последните години се ползва от американските ВВС, там те разполагат своите самолети F-15 и A-10 за повишаване на сътрудничеството с румънците, се казва в статията.
За инициативата ще бъдат отделени  $40 млн за усъвършенстване на авиобазата, които пари ще се платят от фондовете на Министерството на отбраната на САЩ, главно от тези, които са предназначени за «сдържането на руската агресия».
Почти $25 млн от тази сума ще бъдат похарчени за инфраструктура, пряко свързана с планирането на мисии и изпълнението на полети, съобщава  Defense News.
Петя Паликрушева

Източник: https://www.defensenews.com/air/2018/08/27/in-its-bid-to-counter-russia-us-air-force-to-spend-40m-on-romanian-air-base/

Тагове: ; ; ; ;