Четиринайсетата Световна среща на българските медии ще бъде от 24 до 28 октомври в Скопие, съобщи на пресконференция днес генералният директор на БТА Максим Минчев, съобщи БТА.
Мотото на традиционната среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света, тази година ще е «Медии и памет».
Сред работните подтеми  са «Различните лица на патриотизма», «Бизнес и национален дълг», «Пропаганда срещу журналистика», но поканените ще могат също да правят предложения за теми.
Очакванията на Максим Минчев са във форума да участват представители на около 40 медии от чужбина от около 25 държави. Той се надява, че близостта на Скопие ще даде възможност на много български медии също да се включат в срещата. Има идея и за по-богата културна програма, като  концерт, изложби, премиери на книги.
Генералният директор на БТА коментира, че  са настъпили  изключително позитивни промени в отношенията между България и Република Македония.  Затоплянето продължава и трябва да бъде използвано, защото е от интерес както за България, така и за Република Македония, допълни той. Според него провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде полезно и ще подпомогне  националната българска политика за по-добри отношения с нашата съседка. В Скопие ще проведем хубава, богата,  любопитна среща, посочи Минчев.
Основен партньор ще бъде Македонската информационна агенция /МИА/. Леснотата на придвижването ще даде възможност в Скопие да дойдат политици, представители на културните институции, на интелигенцията, на академичната общност, на бизнеса, коментира генералният директор на БТА. Той уточни, че сред партньорите са и българо-македонската камара, фондът «1300 години България»  и други институции.
Продължава да е динамична и богата българската медийна палитра извън България, очакваме медии от Чикаго, Бостън, Канада, Западна Европа, отбеляза Максим Минчев. Той констатира, че има и леко раздвижване на нашите медии в Западните покрайнини.

Тагове: ; ;