Държавните изпитания на новия наземен комплекс за въздушна връзка, предназначен за високоскоростен обмен на информация със самолети от фронтовата авиация, завършват в Русия, това съобщи пресслужбата на холдинга  «Роселектроника» (влиза в състава на Ростех).

«Предприятието НПП «Полет», част от «Роселектроника» разработи и е готов за серийно производство на наземен комплекс за въздушна връзка за далечната авиация, който е снабден с възли за връзка с ВКС на Русия.

Понастоящем завършват държавните изпитания на наземния комплекс за въздушна връзка за фронтовата авиация», казаха от компанията.

Отбелязва се още, че, освен наземния комплекс през изпитания в състава на изтребителя преминава също бордовата система за връзка от ново поколение  С-111.

«Архитектурата и реализацията на комплекса за връзка на самолета Су-57 съществено се различава от комплексите за връзка от предишното поколение.

В новия комплекс е внедрена най-нова техника за високоскоростно предаване на информацията, използвани са нови мрежови решения.

Комплексът е дълбоко интегриран с другите радиоелектронни системи на Су-57, които съвместно реализират допълнителни функции и възможности», поясниха от пресслужбата.

От компанията уточниха, че в резултат на използването на нови технологии в новия комплекс за връзка е обезпечен синергетичният ефект, който е бил недостъпен при обособената реализация на функциите на отделните системи.

«В рамките на програмата ПАК ФА се предполага поетапно реализиране радиосвързаното оборудване.

Понастоящем Су-57 преминава през летни изпитания на комплекса в пълния му състав, реализира се целият обем от задачи, определени от техническото задание», казаха от «Роселектроника».

Наземният комплекс за въздушна връзка се използва за взаимодействие със самолетите на фронтовата авиация и летателните апарати от други типове отдавна.

Например, изтребителят Су-35 се свързва със земята чрез комплекса  НКВС-27.

Предназначението на тази техника е организиране на мрежи, канали за връзка и канали за обмен на данни със самолетите от тактическата авиация, такива като  Су-27СКМ, Су-30МК2, Су-35 и други летателни апарати.

Комплексът притежава функционален команден пункт, извършва автоматизирано изпращане на командите за управление, ретранслация на командите за висшестоящите звена на управление, контрол и регистрация на процесите на изпълнение на заданията на полета.

НКВС-27 обезпечава многоканална речева връзка и обмен на данни с летателните апарати във всички режими на бойната им употреба на разстояние до 1.5 хиляди километра.
Петя Паликрушева