Министерството на отбраната на Русия разполага в Средиземно море най-мощната групировка бойни кораби за времето на участието на Русия в сирийския конфликт, съобщи «Известия».

По данни на изданието, групировката включва 10 кораби от Северния флот, Балтийския флот, Черноморския флот и Каспийската флотилия.

Осем от тях са снабдени с крилати ракети «Калибър», а на крайцера  «Маршал Устинов» е разположен притивокорабният ракетен комплекс  «Вулкан».

В състава на групировката има две подводници.

За снабдяването на многобройната групировка в Средиземно море е изпратен морският танкер от Черноморския флот «Иван Бубнов».

Още няколко кораба в момента се движат към предназначението си, пишат «Известия».

Присъствието на руските военни кораби в Сирия съответства на международното право и е одобрено от сирийските власти.

Военно-морският експерт  Дмитрий Болтенков заяви, че сирийската армия се подготвя за операция в провинцията Идлиб, при необходимост руските кораби могат да подкрепят сирийското настъпление.

«Точно затова в Средиземно море са изведени едновременно осем носители на ракети «Калибър».

Тези комплекси са изключително ефективни по брегови цели, затова могат да окажат огнева подкрепа на сирийската армия, която провежда сухопътни операция», отбеляза той.

Русия засилва бойния потенциал на групировката си в Сирия заради военната операция на западната коалиция срещу сирийските правителствени войски, пишат други руски издания.

«Бяха предприети мерки в резултат на предишните операции», казва източник от органите на военното управление.

В частност, в авиобаза «Хмеймим» в допълнение към разположените по-рано системи за ПВО е предислоцирана батарея зенитни ракетни комплекси (ЗРК) «Тор-М2».

Той е изключително устойчив на каквито и да било атмосферни влияния, предназначен е за противовъздушна и противоракетна отбрана на разстояние до 15 км и на височина до 10 км.

Дамаск е подготвил свои средства за ПВО (системите С-200, ЗРК С-125 и «Оса») за отблъскването на вероятен удар.

По-рано генерал-майор Игор Конашенков заяви за увеличаване на групировката на САЩ в Близкия Изток с носители на крилати ракети.

Според него, на 25 август в Средиземно море е влязъл есминецът на ВМС на САЩ «Рос» с 28 крилати ракети «Томахоук», чийто радиус на действие позволява удар по цялата територия на Сирия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;