Британската министър-председателка Тереза Мей, която е на посещение в Република Южна Африка (РЮА) в рамките на първата си африканска обиколка, обеща засилване на британските инвестиции в Африка, предадоха световните агенции, съобщи БТА.
«Днес мога да обявя нова амбиция. До 2022 година искам Обединеното кралство да стане най-големият инвеститор сред страните от Г-7 в Африка», изтъкна Мей в реч в Кейптаун.

След решението на британците на референдума през юни 2016 година страната им да напусне Европейския съюз, Лондон умножи дипломатическите контакти в усилията си да издейства търговски споразумения, които да заменят тези с Брюксел, отбелязва АФП.
Тереза Мей посочи, че ще използва бюджета си за международна помощ, за да укрепи собствените си интереси, които включват и задълбочаване на търговските връзки с Африка, съобщи Ройтерс.

Великобритания е била шестият търговски партньор на РЮА през 2017 година, уточнява ДПА.
В изказването си в Кейптаун Тереза Мей подкрепи поземлената реформа в РЮА и посочи, че ще обсъди въпроса с южноафриканския президент Сирил Рамапоса.
«Обединеното кралство от известно време подкрепя поземлената реформа. Поземлена реформа, която е законна, прозрачна, която е генерирана чрез демократичен процес», каза Мей пред журналисти, цитирана от Ройтерс.

Тагове: ; ; ;