Особеното през тази година е, че имахме възможност, независимо от ограниченията, да включим в подготовката и нови летци, което за мен е голям успех, е казал командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, съобщи БТА.

Той е отбелязал, че подготовката се провежда в доста сложна метеорологична обстановка — превалявания и гръмотевична дейност и на двете летища, но това не е попречило на екипажите от ВВС да изпълнят успешно поставените задачи.
В отговор на журналистически въпрос генерал-майор Стойков е обяснил, че съгласно нормативите в страните-членки на НАТО максималният нальот за поддържане и изграждане на бойни способности на пилотите е 180 ч. Минимумът, който е заложен в нормативните документи, е 120 часа нальот и целта е с повишаване на ресурсите да бъде осигурен поне този минимум, за да бъдат спокойни при изпълнение на задачите летателният и инженерно-техническият състав.
За да осигурим необходимите часове нальот, нашата политика е свързана освен с доставката на нов тип изтребител, и с поддържането на съществуващата техника, която има достатъчен ресурс, за да могат летците от бойната авиация да имат нужните умения и бойни способности, е заявил министърът на отбраната. Той е припомнил, че процедурата за доставка на нов тип изтребител предполага първите самолети да бъдат доставени в срок от 3 години след сключването на договор.

Тагове: ;