Украйна съгласува с ЕС условията за предоставяне на Киев на макрофинансова помощ в размер до един милиард евро и има намерение в близко време да подпише съответното споразумение, това съобщи агенция  «Украинские новости«, позовавайки се на посланика на Украйна към ЕС Николай Точицкий.

«Има прогрес в съгласуването на условията за получаване на макрофинансова помощ, има условия. За съжаление, не мога да ви разкрия детайли, докато не бъде подписано споразумението. То ще бъде подписано в най-близко време», цитира агенцията думите на посланика.

В края на юни съветът на ЕС окончателно одобри отделянето на Украйна на пакет от нова макрофинансова помощ на стойност до един милиард евро при изпълнение на определени условия от страната.

По-рано източник, запознат с въпроса, съобщи, че окончателното подписване на пакета финансова помощ от властите на ЕС се очаква през юли.

След това ще трябва да се получи одобрението на Украйна и ЕС на меморандума за взаимопомощ, определящ мерките и реформите, които трябва да извършат властите в Украйна за получаване на кредити в рамките на тази програма.

ЕС планира да предаде помощта на Украйна на два транша, програмата за подкрепа е планирана за 2.5 години.

Еврокомисията в средата на март предложи нова, четвърта програма за макрофинансова помощ на Украйна в размер до един милиард евро.

Тя трябва да премине през съгласуване от Съвета на ЕС и Европарламента.

Предишната подобна програма с обем на финансирането от 1.8 милиарда евро бе одобрена за Украйна през 2015 година.

От тази сума на страната бяха предадени 1.2 милиарда евро в замяна на провеждането на реформи.

Но последният транш не бе предоставен от Еврокомисията, като разпоредител на програмата, защото властите не изпълниха редица условия, в това число в областта на реформите за борба с корупцията.

Затова борбата с корупцията е едно от условията за отделянето на нова финансова помощ за Украйна от ЕС, съобщи еврокомисията.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;