Както припомня изданието, по-рано за намеренията на Русия да се намеси в хода на американските избори, «да посее хаос» в американската политика и да «разбие американската демокрация» са заявявали бившият директор на ЦРУ Джон Бренън, а също главата на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс.

Независимо от това, според думите на източниците на  NYT, американското разузнаване и до днес не е успяло да потвърди факта, че Владимир Путин е давал указания на собствените си сътрудници от спецслужбите да се намесват в изборите за президент с намерението да постигнат определен резултат.

Според американските разузнавачи, целта на руския лидер е била и си остава провеждането на кампания за «ликвидиране на вярата в американската демокрация».

Разликата между 2016 и днешния момент, според тях, се заключава само във възможностите за достъп до оперативна информация, постъпваща от кремълския «близък кръг».

Според ветерана от ЦРУ Джон Сипър, събирането на информация от Москва съществено е намаляло след прогонването от Русия на американските дипломати — ответните мерки на Кремъл след изгонването от САЩ на 60 сътрудници на руската дипломатическа мисия.

Според твърденията на бивши сътрудници на ЦРУ, броят на агентите на разузнавателното управление в Москва винаги е било малко заради трудностите при извършване на «шпионската дейност» в страната и усилията на руското контраразузнаване при хващането на американските шпиони.

«Руснаците изгониха маса наши хора. Нашата резидентура в Москва в момента е малобройна и постоянно се следи», признава Сипър в интервю за изданието.

Според него, агентите вероятно са сплашени в резултат на обвиненията спрямо Москва по отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2018/08/24/us/politics/cia-russia-midterm-elections.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;