Планираната за днес неформална среща на премиерите на страните от Западните Балкани в албанския град Дуръс започна без лидерите на Сърбия, Босна и Херцеговина и Република Македония Ана Бърнабич, Денис Звиздич и Зоран Заев, предаде Танюг, съобщи бТА.
Според албанските медии Бърнабич и Звиздич са съобщили по-рано, че няма да присъстват на срещата, но са изпратили свои представители, докато Заев е отменил участието си днес заради лошите атмосферни условия.
Българският премиер Бойко Борисов, който също трябваше да участва в срещата, отмени пътуването си заради обявения ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге.
На срещата, чиято главна тема е регионалната икономическа интеграция, присъства еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Преди началото на форума Хан написа в Туитър, че регионалната икономическа зона ще стимулира растежа, заетостта и напредъка на региона по пътя към членство в Европейския съюз.
Косовският премиер Рамуш Харадинай от своя страна написа във Фейсбук, че засилването на сътрудничеството в името на просперитет в настоящето и сигурност в бъдеще е окуражаващо за всички страни в региона.
Очаква се на срещата да бъдат обсъдени изграждането на обща визия за интеграционната стратегия за Западните Балкани, развитие на регионална икономическа зона и други въпроси от общ интерес.
Страните от Западните Балкани са на различни етапи от интеграция в Европейския съюз.
Среща в същия формат бе организирана на същото място и миналата го

Тагове: ; ; ; ; ;