Както припомня вестник  The New York Times, през  2016 година, благодарение на агентите на американското разузнаване, властите в САЩ са получили предупреждения за плановете на Москва за намеса в изборите за президент на САЩ, а по-късно — детайлизиран план на проведената операция.

Но две години след това данните от кремълските информатори практически спрели да постъпват в американските спецслужби, оставяйки последните в неведение относно «намеренията на господин Путин относно ноемврийските избори», съобщава изданието.

Източниците на изданието не считат, че информаторите са били разкрити или убити.

Според тях, наложило се е агентите да «се покрият на дъното» заради «агресивното контраразузнаване» на Москва.

Макар анонимните източници на NYT от американското разузнаване, заинтересовани от запазването на каналите си за получаване на информация от Русия, да предпочитат да не разпространяват данни за изгубените информатори, те признават, че потокът сведения, получавани от Русия, е намалял.

Както обясняват източниците на изданието, започнати с принципите на работата на разузнаването, преди ЦРУ да разбере, че източникът е «притихнал», може да мине доста време.

Офицерите и аналитиците обикновено осъзнават, че агентът е престанат да счита предаването на информация за безопасно само след отмяната на няколко срещи с куратора — при това за подготовката на всяка от срещите могат да са необходими месеци работа.

Независимо от това, според изданието, каналите за получаване на информация от Русия остават стабилни, близките до Кремъл информатори на американските спецслужби се затрудняват да отговорят на въпроса, има ли в «хаотичните на пръв поглед действия на Русия опит за подронване на американските институции» определена стратегия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2018/08/24/us/politics/cia-russia-midterm-elections.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;