27 август 2018-Нюз Фронт.

САЩ се отказват от многостранността, и се ръководят от принципа на еднополярност. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в понеделник по време на ежегодното съвещание на посланиците.

 


Макрон отбеляза, че » именно САЩ са се отказали от многостранността, на чиято основа се гради световния ред».

Според думите му, «на първо място заради американската политика многостранността преживява сериозна криза, която въздейства на цялата европейска дипломатческа дейност».

» Партньорът, с който Европа строеше нов световен ред след световната война, се отвърна от нашата обща история»,- каза френският президент.

 

По време на речта си пред посланиците Макрон подчерта актуалността на речта на лауреата за Нобелова премия за литература Александър Солженицин, произнесена през лятото на 1978 година в Харвардския университет.

» Преди 40 години Солженицин произнася великата си реч, в която говори за падението на мъжеството. И това е за което говорим и днес с Вас»- заяви Макрон

 

Той отбеляза, че Франция вижда задачата си в това, » при всяка ситуация да предприема посреднически усилия за формирането на международен ред на основата на хуманитарни и общочовешки интереси.

Призванието на Франция е да бъде международен посредник»- заяви още Еманюел Макрон.

 

Посланиците на Франция участват в стартиралото в понеделник петдневно съвещание в Париж, посветено да дейността на френската дипломация на международната арена.

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;