Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че скоро ще предложи нови идеи за засилване на сигурността на ЕС, като каза, че Съюзът трябва да спре да зависи от САЩ в тази област, предаде агенция Франс прес.

„Европа не може повече да разчита на САЩ за своята сигурност. От нас трябва да зависи гарантирането на европейската сигурност“, заяви той в реч на годишната конференция на френските посланици.

Предложенията ще бъдат огласени в близките месеци“, каза Макрон пред около 250 дипломати, депутати и експерти по международни отношения, събрали се в Париж.

„Искам ние да стартираме изчерпателен преглед на нашата сигурност с европейските си партньори, включително Русия, при условие че има напредък с Москва по въпроса с Украйна“, посочи той и добави:

„Нуждаем се от нови инициативи, от изграждането на нови съюзи… Франция иска Европа, която защитава, а екстремизмът се събужда».

Коментарите на Макрон идват след серия от жестове на президента на САЩ Доналд Тръмп, показващи дистанциране от традиционните партньори в НАТО, посочва АФП.

БНР

Тагове: ; ; ; ; ;