Състоянието на ВМС на Германия е позорно за най-богатата страна в Европа, пише  The National Interest.

Заради недостатъчното финансиране и лошото планиране в момента немският флот не е в състояние да изпълнява своите основни задачи, твърди изданието.

Всъщност, проблемът е по-сериозен, отколкото обикновения недостиг на пари.

Според авторите на статията, проблемите са във всички компоненти на ВМС на Германия, започвайки от подводниците и завършвайки с военно-морската авиация.

Немският флот в своя състав има шест подводници от типа 212U, но всички те, според данни на NI, са в непригодно състояние, макар немската промишленост активно да продава аналогични подводници по целия свят.

В немската преса обясняват това с недостиг на резервни части, което само по себе си е странно за най-богатата държава в ЕС, посочва изданието.

Авторите на статията критикуват състоянието на военно-морската авиация на Германия.

След като бяха отстранени патрулните самолети  Breguet Atlantique, немското командване през 2005 година реши да придобие самолетите  P-3C от Холандия, които съюзниците на Германия в НАТО в момента активно отстраняват от въоръжение, се отбелязва в публикацията.

Бундесверът няма възможност да вкара в задължителни норми за употреба придобитите от Холандия самолети, в момента те не са в бойно състояние, пише The National Interest.

Състоянието на немския подводен флот е малко по-добро, но и тук ВМС на Германия изпитва определени проблеми: неудовлетворителните експлоатационни характеристики на бойните кораби, а също техните чести счупвания.

От приетите понастоящем стандарти изостават и бойните характеристики на корабите, пишат експертите.

Според авторите на статията, немският флот се е оказал в ситуация, която прилича на пролетта на 1941 година, когато хитлеристките Кригсмарин се сблъскаха с най-новото въоръжение на съюзниците и не успяха успешно да им се противопоставят.

По-рано таблоидът  Bild,

позовавайки се на доклада на Федералната сметна палата на Германия съобщи, че министърът на отбраната  Урсула фон дер Ляйен е била обвинена в скриване на неизправностите на военната техника и в «украсяване на статистиката».

По данни на изданието, за миналата година нито една немска подводница не е била годна за експлоатация, можело да бъдат задействани само по-малко от половината фрегати и танкове и само всеки трети боен вертолет.

Корветите, за чиято бойна готовност заявила фон дер Ляйен, нямали оръжие, корабите нямали управляеми ракети, а подводниците имали недостиг на екипаж.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;