Като млад човек, който учил, за да стане свещеник през 80-те години на миналия век, Робърт Чолек бил поласкан, когато блестящият му, харизматичен епископ в Метукен, Ню Джърси, Теодор Е. МакКарик, му казал, че е новата блестяща звезда в църквата.

Епископ Маккарик започнал да го кани на пренощуване, понякога сам, а понякога с други млади мъже, които също се обучавали да бъдат свещеници. Там епископът често канел Чолек да сподели стаята му, в която имало само едно легло. Двамата мъже понякога заедно извършвали нощните си молитви, после епископ Маккарик започвал да моли «ела тук и ми разтроши малко раменете», а разтрошаването се разпростирало върху  нежелателно докосване в леглото.

Г-н Чолек, който тогава бил на 20 години, казва, че не бил в състояние да каже «не», защото бил сексуално насилен не от друг, а от учителя си от католическата гимназия. Той споделил за нанесената му травма пред епископа.

«Аз му се доверих, аз му се доверих, аз му се възхищавах», каза той в интервю този месец, когато за първи път говори публично за злоупотребите, които продължили няколко години, докато г-н Чолек бил семинарист, а по-късно свещеник.

Епископ Маккарик продължава да се изкачва по стълбицата на римокатолическата йерархия — от ръководител на епархия в Метукен до архиепископ на Нюарк и след това във Вашингтон, където става кардинал.

Изведнъж миналия месец Кардинал Маккарик беше отстранен от длъжност, след като архиепископът на Ню Йорк сметна за убедително обвинението, че преди близо 50 години е насилвал 16-годишно момче, което учило за свещеник.

Кардинал Маккарик, сега е на 88 години, отказа да коментира тази статия, заяви в изявление по-рано, че няма спомен за злоупотребите.

Той е най-високопоставеният католически служител в Съединените щати, който трябва да бъде отстранен за сексуална злоупотреба с непълнолетен.

Кардинал МакКарик се издига бързо в църквата, след като е ръкоположен за свещеник през 1958 г. Като епископ се гордее с успеха си при набирането на младежи за свещеничество — включително един, с когото се срещал на летище , според колегите му.

През 1981 г. роденият в Ню Йорк духовен служител е бил епископ на новооткрития диоцез в Метухен в централно Ню Джърси. Младежите, които назначава, винаги присъстват на семинариите му на връх Св. Мария в Мериленд преди да бъдат ръкоположени като свещеници в епархията.

Тези, които са били близки с него, казват, че е приятелски настроен към всички семинаристи, но винаги кани няколко, които особено предпочита да пренощуват в една къща на плажа в Морт Грит, Ню Джърси.

Това била малка, обикновена къща близо до океана, която  епархията закупила по искане на епископ Маккарик през 1984 г.

Робърт Чолек казва, че е бил насилван няколко години от кардинал Маккарик, докато е бил семинарист, а по-късно и свещеник.

Около четири или пет семинаристи и млади свещеници отивали в къщата в даден момент, обикновено в петък, понякога приготвяли вечеря, понякога поръчвали пица, пиели бира и разговаряли, спомня си Чолек.

Епископ Маккарик определял режима на спане, нареждал на един от семинаристите да сподели леглото му.

Понякога епископ Маккарик започвал

да разтрива гърба на младия мъж, докато останалата част от групата все още не била тръгнала към спалните. Друг път това се случвало, след като  младият човек, избран от епископа, оставал насаме с него.

«Моите наблюдения бяха, че хората бяха отвратени от това», каза г-н Чолек. 

 — Имаше някои, които се хвалеха с вниманието, което им беше отдавано, макар и да бяха объркани. Но аз не помня нито един, който да се е радвал на това и да се е надявал да бъде докосван», казва Чолек.

Чолек имал  около десетина пътувания извън града с епископ Маккарик, включително на

риболовния лагер в Елдред, Ню Йорк, заедно с други семинаристи и веднъж в Пуерто Рико.

Епископ Маккарик го завел на игрите на Янките. По време на един мач той стоял между собственика на отбора и Хенри Кисинджър, това събитие той описва като един от най-важните моменти от младия си живот.

Но след края на мача епископ Маккарик го отвел в малък апартамент на горния етаж на болница, който използвал за пренощуване в града и поканил Чолек да сподели леглото му.

Чолек твърди, че, въпреки, че просто искал да бъде енорийски свещеник, епископ Маккарик би могъл да го лансира в Рим и той да се изкачи по църковната йерархия.

През  1986 г. епископ Маккарик бил повишен от папа Йоан Павел ІІ до Архиепископ на Нюарк, един

от най-големите диоцези в страната с повече от един милион католици. През лятото на 1987 г. вече бивш свещеник твърди, че архиепископ Маккарик го отвел в италиански ресторант в Ню Йорк, а след това в малкия апартамент над болницата.

Там архиепископ Маккарик помолил семинариста да се  присъедини към него в леглото, според писменото изявление на семинариста.

Той също така пише, че веднъж видял, че архиепископ Маккарик прави секс с млад свещеник в кабина в лагера на Елдред и че архиепископът го поканил да бъде «следващ».

Бившия свещеник показва написани на ръка от архиепископа писма, които той получил още като студент, подписани като «чичо Тед» и «чичо Т».

С писмата канил младите мъже на еднодневни пътувания.

В писмата си понякога архиепископът наричал младите мъже «племенници».

Едно писмо е написано през 1987 г., докато архиепископ Маккарик бил на борда на самолет в Полша на мисия на Ватикана.

«Исках само да ви кажа колко се радвам, че сме имали шанса да се съберем това лято», пише архиепископът на 26-годишния студент.

«Не беше толкова често, колкото би ми харесало, но знам колко «социален» е племенникът ми!»

Първата документирана жалба срещу  кардинал МакКарик е през 1994 г., когато друг свещеник пише писмо до новия епископ на Метухен Едуард Т. Хюз,  в което казва, че архиепископ Маккарик неправилно се е докосвал до него и до други семинаристи през 80-те години.

Свещеникът направил обезпокояваща изповед, показват документите от разследването.

Това казал на епископ Хюз, че направил това, защото сексуалното и емоционално насилие, което претърпял от архиепископ Маккарик, както и някои други свещеници, така силно го травмирали, че това го накарало да докосне неподходящо две 15-годишни момчета.

Епархията изпратила свещеника на терапия и след това го прехвърлила в друга епархия. Но постът на архиепископ Маккарик останал непокътнат, дори му била отдадени честта да бъде домакин на папа Йоан Павел II по време на посещението му в Нюарк през 1995 г. и да проведе голямата обществена литургия там по повод визитата на папата.

През 1999 г. г-н Чолек бил призован от бившия  секретар на архиепископ Маккарик в Метукен, Майкъл Дж. Алиегро, който знаел за

пътуванията със семинаристите, включително за споделянето на леглата. Той попитал г-н Чолек,  който през 1988 г. напуснал

свещеничеството, за да се ожени за жена, дали  планира да съди диоцеза, а след това споменал името на архиепископ Маккарик.

«И аз буквално се засмях, казах, не», казва Чолек, добавяйки, че  монсеньорът реагирал с облекчение.

През 2000 г. папа Йоан Павел ІІ лансирал  архиепископ Маккарик да ръководи архидиоцеза Вашингтон, един от най-престижните места в Католическата църква в Америка. Той бил повишен в

кардинал три месеца по-късно.

Ватикана е била предупредена срещу назначаването.

Преподобният Бонифаси Рамзи казва, че, когато е бил във факултета на семинарията към Университета «Сетън Хол» в Ню Джърси от 1986 до 1996 г., той бил информиран от семинаристи за сексуални насилия от страна на архиепископ Маккарик в къщата на плажа.

Когато архиепископ Маккарик бил назначен във Вашингтон, отец Рамзи разговарял

по телефона с представителя на папата  архиепископ Габриел Монталво, папския нунций, който го насърчил да изпрати писмо до Ватикана за историята на архиепископ Маккарик.

Отец Рамзи, сега свещеник в Ню Йорк, заяви, че никога не е получил отговор.

Изкачването на кардинал Маккарик до този момент изглеждало

неудържимо, предвид важността му за църквата. Той основал и станал президент на Папската фондация, която била финансирана от донори с дълбоки джобове. Фондацията събрала 1 милион долара за каузата на папата.

Кардинал Маккарик през 1995 г., когато е архиепископ на Нюарк. Той постоянно се издига в католическата йерархия, въпреки  твърденията, че е злоупотребил със семинаристи и млади свещеници

«Папа Йоан Павел II не е проследявал тези неща отблизо заради здравето си, а помощниците му не са били склонни да обръщат внимание на конкретни случаи», каза Джон Тавис, дългогодишен кореспондент на Ватикана и автор във «Ватикански дневници».

Тавис посочва, че Йоан Павел ІІ също е пренебрегнал  множество предупреждения за друг, по-прословут сексуален хищник — преподобният Марсич Масиъл, основателят на Христовия легион и друг известен църковен фонд-рейзър.

През 2002 г., когато размириците в църквата около скандала за сексуално малтретиране на деца бяха на върха, кардинал Маккарик е сред кардиналите, призовани от папата, за да помогнат за справяне с кризата.

Кардинал Маккарик гласува в папския

конклав през 2005 г., участва в избирането на папа Бенедикт XVI и участва в срещите на кардиналите през 2013 г., довели до избирането на папа Франсис. Той се пенсионира като лидер на Вашингтонската архидиоцеза през 2006 г. на 75 години — стандартната възраст за пенсиониране за епископи.

В продължение на много години г-н Чолек, който станал адвокат след напускане на свещеничеството, не разказвал на никого историята си.

През 2004 г. се оттеглял от църквата и получил 80 000 долара от епархиите в Трентън, Метухен и Нюарк.

Две години по-късно църквата платила 100 000 долара на другия свещеник, който твърдял, че с него било злоупотребено.

Този свещеник бил принуден да подаде оставка през 2004 г. по новите протоколи за нулева толерантност на църквата срещу злоупотребата с деца, въз основа на признанието му за докосването на две момчета десетилетие по-рано.

Ричард Сийп, бивш свещеник, който е свидетел за сексуално малтретирани духовници, твърди, че  младежите започнали да му се доверяват за плажната къща, докато през 80-те бил професор в семинарията Света Мария и Университета в Балтимор.

Той казва, че написал писмо до папа Бенедикт през 2008 година, като твърдял, че незаконните пътувания до брега «са били широко известни от няколко десетилетия».

Една от възможните причини, поради които обвиненията не възпрепятствали

изкачването на кардинал Маккарик, е, че нежеланото докосване на възрастен от епископ или началник не е изрично посочено като престъпление съгласно каноничния закон на църквата, казват  католически юристи.

Съществува законна канонична разпоредба, според която всеки, който злоупотребява с «църковната си власт» и «уврежда някого», трябва да бъде «наказан със справедливо наказание». Но разпоредбата никога не е била приложена спрямо кардинал Маккарик.

«Той би могъл да бъде отстранен от длъжност — той със сигурност не би трябвало да напредва в йерархията», казва Кенет Лаш, каноничен адвокат и пенсиониран свещеник в Ню Джърси, който е защитник на жертвите.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2018/07/16/us/cardinal-mccarrick-abuse-priest.html

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;