Трагедията е голяма. Така президентът Румен Радев описа пред журналисти на излизане от УМБАЛСМ «Н.И.Пирогов» това, което е видял при посещението си в болничното заведение, съобщи БТА.

Президентът изказа съболезнования към близките на загиналите и пострадалите в катастрофата край Своге. По думите му освен загиналите 16 човека, четирима от настанените в УМБАЛСМ «Н.И.Пирогов» са в тежко състояние.
Румен Радев е поговорил в болницата с единствената жена, която е била контактна. Жената, която е без опасност за живота, е разказала, че времето е било много лошо и автобусът е пропаднал в пропаст. Чакали са известно време, докато екипите са пристигнали и са оказали помощ. През този период е имала и загуба на съзнание.
Президентът благодари на всички екипи от МВР, Пожарна безопасност и най-вече на лекарските екипи, които в тази тежка ситуация са реагирали по възможно най-бързия начин. Според него това, което правят екипите на проф. Габровски, е невероятно.

«Голям професионализъм, хора с големи сърца», допълни Радев.

Той посочи, че в момента лекарите водят борба за живота на всекиго от пострадалите и изрази надежда, че лекарите ще направят всичко възможно те да оцелеят.
Румен Радев изтъкна, че постоянно поддържа връзка с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той подчерта, че специално за УМБАЛСМ «Н.И.Пирогов»  трябва да бъде предприет по-стратегически поглед.

«Това за нас е не просто болница, това е институция и нейното значение много ясно се вижда в кризи като днешната», заяви президентът.

Той добави, че това е място, където може по най-бързия начин да се получи адекватна помощ на адекватно професионално ниво и трябва да бъде инвестирано тук — с апаратура, техника, инфраструктура.
Президентът коментира, че проблемът със зачестилите напоследък катастрофи е дълбок и той трябва трябва да се реши единствено с обединените усилия на много институции.

По думите му това е надведомствен проблем и би трябвало Министерският съвет да предприеме дълбоки и адекватни мерки по този въпрос.

Радев даде пример, че катастрофи стават и в други държави, но там спасените са много повече, отколкото в България. Причината е, че там важи правилото за «златния първи час».

Той посочи, че в много държави има хеликоптерни служби със съответни центрове, които моментално са готови да окажат помощ на място.

«При нас, особено там, където няма  наблизо магистрала и по-отдалечен от голям град, често този час се губи», добави Румен Радев.

Тагове: ; ; ; ; ; ;