13-годишно момче сред загиналите в трагедията край Своге

13-годишно момче сред загиналите в трагедията край Своге16 души са загинали след тежката автобусна катастрофа край Своге. Инцидентът стана снощи на пътя София-Своге при разклона село Лесковдол, съобщи Българското национално радио.

В автобуса са пътували предимно възрастни хора от софийското село Световрачене, които се връщали от екскурзия до манастира Седемте престола. На един от завоите при буря и дъжд автобусът се удря в няколко коли, излиза от пътя и пада в пропаст.

13 от 16-те загинали при вчерашната автобусна катастрофата край Своге са жители на Световрачане. Сред тях е и 13-годишно момче, съобщи кметът на селото Светла Николова. По думите й повечето от близките са информирани:

«Голяма част от тях имат информация още от снощи. 11 са от Световрачене. Още двама починали, които са с неизяснена самоличност. Не са били в тях документите. Предполагам, че и те са от тук.»

От общо 21 пострадали, 18 са настанени в софийските болници «Пирогов», «Света Анна», «Царица Йоанна» и във Военномедицинската академия.

Осем пострадали са транспортирани към болница «Пирогов», като двама от тях са починали. От шестте приети в болницата, четирима са в много тежко състояние, съобщи заместник- директорът на здравното заведение проф. Николай Габровски. За повечето болни има съчетание от увреждане на почти всички органи и системи — крайници, бял дроб, корем, тежки фрактури на гръбнак и черепно-мозъчни травми, поясни той:

«За съжаление, възрастта на пациентите е доста висока, което не помага в случая, за да върви по-лесно лечебният процес, но така или иначе се прави всичко, което е необходимо. Състоянието на всички беше овладяно. За четири от тях сме доста притеснени поради тежестта на съчетаните травми, които имат. Бих искал да изкажа специални благодарности към целия екип на «Пирогов». Имахме много добра координация с «Бърза помощ», с министерството, благодарение на което екипите останаха от дневната смяна. Дойдоха колеги, които са в отпуска, дойдоха колеги, които са едва ли не случайно чули информацията. Беше наистина много бърза и впечатляваща реакцията».

Шестима пострадали, от които пет жени и един мъж, са откарани в болница «Св. Анна», съобщи директорът на болницата Славчо Близнаков:

«В «Света Анна» са приети 6 човека — пет жени и един мъж. Пет от тях са настанени в реанимация в по-тежко състояние, а една жена е настанена в хирургия. Всички са със съчетани травми. Две от жените са оперирани. При още двама също ще бъдат извършени оперативни интервенции след стабилизиране на състоянието им, вероятно две травматологични от ортопедите и една от коремни хирурзи. Вече са направени две такива. Имаме всичко необходимо и като техника, и като хора, и като кръв, и като медикаменти».

Остава стабилно състоянието на 62-годишната жена, транспортирана във Военномедицинска академия. Пациентката е контактна и адекватна. В тежко, но стабилизирано състояние е и 30-годишният пациент, също настанен в реанимацията на болницата. Пациентът е контактен и адекватен, съобщи началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В ИСУЛ е откаран един от пострадалите с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, с комоцио. Пациентът е в съзнание. Остава в лечебното заведение за активно наблюдение.

Коментари:

Зареждане ...