Високопоставен американски държавник за сетен път даде повод да наречем политиката на САЩ в Сирия политика на Сатанинските Американски Щати. Американската администрация смята, че Русия се държи по неконструктивен начин от гледна точка на урегулиране на конфликта в Сирия, заяви в Сената помощник държавен секретар Уес Мичъл.

«Путин помага на кръвожадния режим в Дамаск, не поддържа законния Женевски процес и създава паралелен процес в Астана.

Така че, като цяло, руснаците не са конструктивен играч в Сирия», отсече сатанинската логика.
Какво обаче имаме в Сирия?

Благодарение на «неконструктивния» руски играч оръжията млъкнаха, мирни сирийци не гинат от обстрели, «Ислямска държава» бе разбита, тероризмът бе наврян само в провинция Идлиб, стопи се и мигрантският натиск върху Европа откъм югоизточния й край.

Благодарение на помощта за «кръвожадния режим» значителна част от въоръжената опозиция сложи оръжия, цели региони се върнаха към мирен живот, децата се върнаха в училищата.

Благодарение пък на паралелния процес в Астана, а не на Женевския, се стигна до зоните за деескалация, които вече обхванаха цялата Сирия (без Идлиб). До преговори не само за мир по места и в цялата държава, но и за бъдещата й конституция и цялостното й устройство. Всичко това обаче за Вашингтон не е начин да регулиране на конфликта.

А какъв тогава е начинът и каква ли би била според САЩ конструктивната роля на Русия.

Много просто, да кротува, ако изтерзана Сирия отново бъде хвърлена в смърт и разруха. Ако Америка отново се върне към въоръжаване и користно сдушване с терористичните групи.

Към изравняване със земята на оцелялата гражданска инфраструктура. Към нова мигрантска вълна и тотален хаос в държава, който да отнесе и Башар Асад. Към кръвожаден триумф на демокрацията.

Е,»конструктивната роля» ще допринесе за  смъртта и хаоса, ама на мястото на Асад ще дойде човекът на Америка. Иначе мирна Сирия няма да даде мира на Сатанинските Американски Щати.

Юри Михалков, Дума

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;