Бойците от терористичната групировка Джебхат ан Нусра подготвят на територията на сирийската провинция Идлиб инсценирана атака с употребата на химическо оръжие.

Това съобщи Министерството на отбраната на Русия.

Според представителя на ведомството Игор Конашенков, терористите са разположили в Идлиб осем контейнери с хлор за подготовката на провокация, която по-нататък ще се опитат да представят като уж проведена от Дамаск химическа атака.

По-рано в СМИ се появи информация, че Вашингтон е готов за сериозен удар по Сирия, ако Башар Асад уж използва химическо оръжие за освобождаването на останалите под контрола на терористите територии.

Както съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на източници, съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън е заявил това по време на срещата в Женева със секретаря по Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

По такъв начин, задействайки силите на терористичните групировки за лични цели и извършвайки мащабна операция, САЩ могат да си изтрият ръцете, оправдавайки поредната си агресия в Сирия, а и да се опитат да дискредитират ролята на Москва в регулирането на конфликта, която уж не е възпрепятствала «химическата атака».

ВМС на САЩ вече прехвърлиха в Персийския залив есминеца «The Sullivans» с 56

крилати ракети на борда си, а в авиобазата в Катар пристигна бомбардировачът В-2В на ВВС на САЩ с 24 крилати ракети AGM-158 JASSM, сподели Конашенков.

News Front

Тагове: ; ; ;